Home Techniektraining Passen en trappen Afwerkvormen Positiespel Tactisch Partijspel Periodisering Keeperstraining Diversen Voor trainers
Voetbaloefenstof.com
© kenny koning, voetbaloefenstof.com 2014
Algemene uitleg keeperstraining

Algemene uitleg

Keeperstraining is een apart onderdeel binnen de voetbaltraining. Een keeperstrainer werkt vaak alleen met de keepers. Hij traint op het verwerken van ballen, de sprongkracht, de techniek, verwerken van voorzetten, 1v1 etc. Kortom genoeg onderdelen om te trainen.

Eigen ervaring

Als keeperstrainer van sc Veendam stond ik 2 keer per week met de keepers op het veld. In de eerste training van de week lag de nadruk op de sprongkracht en reactievermogen. De tweede training was meer technisch en wedstrijdgericht om er voor te zorgen dat de keepers met een lekker gevoel richting de wedstrijd gingen. Bij jeugdkeepers (jongste jeugd) is het erg belangrijk dat ze de basistechniek (uitgangshouding, voetenwek, vangtechniek, duiken, positie kiezen) goed onder de knie krijgen. Vanaf de C-junioren moet er ook gericht aan de sprongkracht en het reactievermogen worden gewerkt. Daarnaast is het voor het meevoetballen belangrijk dat ze bij de groepstraining ook de vormen mee doen. Ook kan tijdens de keeperstraining het meevoetballen worden geïntegreerd in vormen al vind ik dat de eerste taak van een keeper is het tegenhouden van ballen. Daarnaast is keepen een ervaringsvak en zeg ik altijd tegen keepers kijk verder dan de situatie. Zoveel te eerder je situaties doorziet zoveel te eerder kan je er naar handelen.

Globale seizoensopbouw

In de voorbereiding moet een keeper net als spelers weer wennen. Begin daarom niet met sprongvormen maar laat een keeper rustig alle onderdelen weer een aantal keren doen. Vanaf de derde week voorbereiding kan er dan ook weer op sprongkracht en reactiesnelheid worden getraind.
Leuke vormen, prima techniek
Trainen van reactiesnelheid
Voetenwerk met reactiesnelheid
Topmerken Keepershandschoenen